Żywność, która leczy: za rok poznamy wyniki polskich badań

Polska zamierza produkować i eksportować żywność prozdrowotną, czyli ograniczającą zachorowalność lub pomagającą w terapii. Chodzi o choroby cywilizacyjne, na które cierpią miliony ludzi: otyłość, cukrzycę, nadciśnienie i anemię związaną z nieswoistym zapaleniem jelit.

W listopadzie rozpoczęły się badania z udziałem 600 pacjentów i 100 naukowców z sześciu polskich uczelni. Powołały one konsorcjum naukowe pod nazwą "Bioaktywna Żywność". Tworzą je cztery poznańskie jednostki: Uniwersytet Przyrodniczy, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Uniwersytet Ekonomiczny i Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, a także Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Dobór wykonawców nie był przypadkowy. Jedni zajmują się typowaniem naturalnych składników wykorzystywanych w przygotowanych produktach spożywczych i opracowują diety odpowiednie dla każdej grupy chorych, inni badają wpływ wytworzonej żywności prozdrowotnej na organizm, jeszcze inni będą mieli za zadanie jej wypromowanie na rynku. Ponadto przy doborze ośrodków naukowych zwracano uwagę na ich komplementarność pod względem warsztatu, doświadczenia badawczego i kompetencji naukowych.

Unia dała rok
Projekt finansowany przez UE zapowiada się obiecująco. Gdyby udało się potwierdzić naukowo prozdrowotne działanie choćby paru produktów, mogą one stać się eksportowym hitem.

Zainteresowanie żywnością funkcjonalną, jak określa się w światowej literaturze żywność prozdrowotną, jest olbrzymie. Prozdrowotne produkty z Polski miałyby szanse uzyskać oświadczenia Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), że wspomagają leczenie lub zapobiegają chorobom i z takim certyfikatem trafić następnie do milionów osób cierpiących na wymienione choroby cywilizacyjne.

Czy to mrzonki czy realne plany? Przekonamy się już za rok. Unia daje pieniądze, ale wyznacza też terminy. Jak na zakrojone na tak dużą skalę badania, czas jest krótki. A trzeba dodać, że są to największe i w zasadzie pierwsze w Polsce badania nad żywnością bioaktywną, czyli zaprogramowaną na walkę z chorobami.

”Liczne prace naukowe wskazują, że zachorowalność na choroby cywilizacyjne może być radykalnie zmniejszona przez dobór odpowiedniej diety, bogatej w bioaktywne składniki. Problemem jest jednak to, że składniki te występują w małej koncentracji, co ogranicza skuteczność ich działania. Proponowany projekt polega na opracowaniu technologii i wprowadzeniu na rynek zupełnie nowej żywności, która byłaby zaprojektowana od podstaw pod kątem określonego działania prozdrowotnego i skomponowana z takich składników, które zawierają w sobie wyjątkowo dużą koncentrację bioaktywnych fito-związków o zbliżonym działaniu” - czytamy w streszczeniu projektu.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH