Znane bakterie pomogą wyleczyć z celiakii Znane bakterie pomogą wyleczyć z celiakii. Fot. mat. prasowe

Badaczom udało się wyodrębnić enzymy z bakterii obecnych w ludzkiej ślinie, posiadające potencjał w leczeniu celiakii. Dzieła tego dokonali naukowcy z Boston University's Henry M. Golden School of Dental Medicine (USA).

Wyniki swojej pracy opisali na łamach pisma "American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology" (http://ajpgi.physiology.org/content/early/2016/07/25/ajpgi.00185.2016).

Celiakia (inaczej choroba trzewna) jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym. Polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na gluten, czyli mieszaninę białek zbożowych (prolamin i glutein), a konkretnie na: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu).

Celiakia powoduje poważne powikłania w funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz inne, pozornie niezwiązane z trawieniem problemy zdrowotne. Nie ma na nią lekarstwa; jedynym sposobem na uniknięcie objawów jest całkowite i stałe wykluczenie glutenu z diety.

Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych z powodu celiakii cierpi ok. 3 mln osób. W Polsce nie ma krajowego rejestru chorych na celiakię, jednak szacuje się, że choruje na nią ok. 400 tysięcy osób.

"Wielu pacjentów postrzega stosowanie diety bezglutenowej za coś bardzo trudnego - po części dlatego, że gluten jest obecny w wielu najpowszechniejszych i najchętniej spożywanych pokarmach. Skarżą się więc, że taka dieta obniża jakość ich życia, zmuszając do wielu wyrzeczeń - piszą autorzy pracy. - Poszukiwanie nowych metod leczenia choroby trzewnej koncentruje się na tych białkach glutenu, które wywołują odpowiedź układu odpornościowego. Nadziei upatruje się w szczepionkach lub terapiach opartych o enzymy rozkładające gluten i jego >agresywne< składowe, zanim dotrą one do jelita cienkiego".

Zespół badawczy pod kierunkiem dr Evy J. Helmerhorst postanowił wyizolować i zidentyfikować takie enzymy, a następnie ocenić ich potencjał jako potencjalnych środków leczniczych. Odkrył, że wyjątkowo silną aktywność degradacji glutenu mają enzymy produkowane przez naturalnie występujące w naszej jamie ustnej bakterie.

Mowa o bakteriach z rodzaju Rothia (gatunku Rothia mucilaginosa). Bytują one stale w ludzkiej ślinie i są w stanie rozkładać związki glutenu, które u chorych na celiakię powodują przesadną reakcję immunologiczną, a zazwyczaj są odporne na działanie enzymów trawiennych ssaków.

Badacze wyizolowali te enzymy i stwierdzili, że należą one do tej samej klasy białek, co subtylizyny, czyli enzymy wytwarzane przez bakterię Bacillus subtilis - znanego "szkodnika" pieczywa, powodującego jego śluzowacenie, szarzenie, ciągliwość i nieprzyjemny zapach.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH