Znane bakterie pomogą wyleczyć z celiakii Znane bakterie pomogą wyleczyć z celiakii. Fot. mat. prasowe

Badaczom udało się wyodrębnić enzymy z bakterii obecnych w ludzkiej ślinie, posiadające potencjał w leczeniu celiakii. Dzieła tego dokonali naukowcy z Boston University's Henry M. Golden School of Dental Medicine (USA).

Wyniki swojej pracy opisali na łamach pisma "American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology" (http://ajpgi.physiology.org/content/early/2016/07/25/ajpgi.00185.2016).

Celiakia (inaczej choroba trzewna) jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym. Polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na gluten, czyli mieszaninę białek zbożowych (prolamin i glutein), a konkretnie na: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu).

Celiakia powoduje poważne powikłania w funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz inne, pozornie niezwiązane z trawieniem problemy zdrowotne. Nie ma na nią lekarstwa; jedynym sposobem na uniknięcie objawów jest całkowite i stałe wykluczenie glutenu z diety.

Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych z powodu celiakii cierpi ok. 3 mln osób. W Polsce nie ma krajowego rejestru chorych na celiakię, jednak szacuje się, że choruje na nią ok. 400 tysięcy osób.

"Wielu pacjentów postrzega stosowanie diety bezglutenowej za coś bardzo trudnego - po części dlatego, że gluten jest obecny w wielu najpowszechniejszych i najchętniej spożywanych pokarmach. Skarżą się więc, że taka dieta obniża jakość ich życia, zmuszając do wielu wyrzeczeń - piszą autorzy pracy. - Poszukiwanie nowych metod leczenia choroby trzewnej koncentruje się na tych białkach glutenu, które wywołują odpowiedź układu odpornościowego. Nadziei upatruje się w szczepionkach lub terapiach opartych o enzymy rozkładające gluten i jego >agresywne< składowe, zanim dotrą one do jelita cienkiego".

Zespół badawczy pod kierunkiem dr Evy J. Helmerhorst postanowił wyizolować i zidentyfikować takie enzymy, a następnie ocenić ich potencjał jako potencjalnych środków leczniczych. Odkrył, że wyjątkowo silną aktywność degradacji glutenu mają enzymy produkowane przez naturalnie występujące w naszej jamie ustnej bakterie.

Mowa o bakteriach z rodzaju Rothia (gatunku Rothia mucilaginosa). Bytują one stale w ludzkiej ślinie i są w stanie rozkładać związki glutenu, które u chorych na celiakię powodują przesadną reakcję immunologiczną, a zazwyczaj są odporne na działanie enzymów trawiennych ssaków.

Badacze wyizolowali te enzymy i stwierdzili, że należą one do tej samej klasy białek, co subtylizyny, czyli enzymy wytwarzane przez bakterię Bacillus subtilis - znanego "szkodnika" pieczywa, powodującego jego śluzowacenie, szarzenie, ciągliwość i nieprzyjemny zapach.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.