Zmiana pory śniadania i kolacji zapewni szerokie korzyści zdrowotne? FOT. Jean-Pierre Bovin/Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Już niewielkie zmiany pór jedzenia śniadania i kolacji mogą doprowadzić do znaczącego zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie - wynika z badania opisanego w najnowszym wydaniu „Journal of Nutritional Sciences”. Autorami pracy są naukowcy z University of Surrey (Anglia).

Podczas trwającego 10 tygodni eksperymentu badacze skupili się na ocenie skuteczności żywienia w modelu „time-restricted feeding”, czyli konsumpcji w oknie ograniczonym czasowo (lub inaczej w oknie żywieniowym). Ich celem było określenie zmian w porach spożywania posiłków na ilość i rodzaj przyjmowanego pokarmu, skład ciała, a także na wskaźniki ryzyka cukrzycy oraz chorób serca.

Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: osoby, które jadły tak, jak do tej pory (stanowiące kontrolę) oraz tych, którzy mieli opóźnić swoje śniadanie o 90 minut, a kolację zjadać o 90 minut wcześniej niż do tej pory. Wszyscy zobowiązali się do dostarczenia próbek krwi i wypełnienia dzienników diety przed i podczas badania oraz do wypełnienia kwestionariusza bezpośrednio po badaniu.

- W przeciwieństwie do wcześniejszych badań związanych z tym tematem nie prosiliśmy jednak uczestników o trzymanie się jakiejś ścisłej diety. Mogli jeść swobodnie, pod warunkiem, że robili to w czasie okna żywieniowego - tłumaczy główny autor pracy dr Jonathan Johnston. Jak dodaje, pomogło to ocenić, czy tego typu postępowanie łatwo dałoby się wprowadzić do codziennego życia.

Po 10 tygodniach naukowcy odkryli, że osoby, które zmieniły swoje pory posiłków, straciły średnio ponad dwa razy więcej tkanki tłuszczowej niż osoby z grupy kontrolnej. - Jeśli te dane powtórzą się w większych badaniach, istnieje możliwość, że dieta oparta na modelu okna żywieniowego będzie miała szerokie korzyści zdrowotne - podkreślają autorzy pracy.

Chociaż nie było żadnych ograniczeń co do tego, jakie pokarmy oraz w jakich ilościach uczestnicy mogą jeść, naukowcy odkryli, że ci, którzy zmienili pory posiłków, spożywali mniej jedzenia niż grupa kontrolna. Kwestionariusze wypełniane na koniec eksperymentu pokazały dodatkowo, że 57 proc. uczestników odnotowało u siebie niższe spożycie żywności ze względu na mniejszy apetyt, zmniejszone możliwości spożywania posiłków o takich porach, jakie były zalecane bądź zmniejszenie liczby przekąsek (szczególnie wieczorami).

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.