Zmiana pory śniadania i kolacji zapewni szerokie korzyści zdrowotne? FOT. Jean-Pierre Bovin/Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Już niewielkie zmiany pór jedzenia śniadania i kolacji mogą doprowadzić do znaczącego zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie - wynika z badania opisanego w najnowszym wydaniu „Journal of Nutritional Sciences”. Autorami pracy są naukowcy z University of Surrey (Anglia).

Podczas trwającego 10 tygodni eksperymentu badacze skupili się na ocenie skuteczności żywienia w modelu „time-restricted feeding”, czyli konsumpcji w oknie ograniczonym czasowo (lub inaczej w oknie żywieniowym). Ich celem było określenie zmian w porach spożywania posiłków na ilość i rodzaj przyjmowanego pokarmu, skład ciała, a także na wskaźniki ryzyka cukrzycy oraz chorób serca.

Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: osoby, które jadły tak, jak do tej pory (stanowiące kontrolę) oraz tych, którzy mieli opóźnić swoje śniadanie o 90 minut, a kolację zjadać o 90 minut wcześniej niż do tej pory. Wszyscy zobowiązali się do dostarczenia próbek krwi i wypełnienia dzienników diety przed i podczas badania oraz do wypełnienia kwestionariusza bezpośrednio po badaniu.

- W przeciwieństwie do wcześniejszych badań związanych z tym tematem nie prosiliśmy jednak uczestników o trzymanie się jakiejś ścisłej diety. Mogli jeść swobodnie, pod warunkiem, że robili to w czasie okna żywieniowego - tłumaczy główny autor pracy dr Jonathan Johnston. Jak dodaje, pomogło to ocenić, czy tego typu postępowanie łatwo dałoby się wprowadzić do codziennego życia.

Po 10 tygodniach naukowcy odkryli, że osoby, które zmieniły swoje pory posiłków, straciły średnio ponad dwa razy więcej tkanki tłuszczowej niż osoby z grupy kontrolnej. - Jeśli te dane powtórzą się w większych badaniach, istnieje możliwość, że dieta oparta na modelu okna żywieniowego będzie miała szerokie korzyści zdrowotne - podkreślają autorzy pracy.

Chociaż nie było żadnych ograniczeń co do tego, jakie pokarmy oraz w jakich ilościach uczestnicy mogą jeść, naukowcy odkryli, że ci, którzy zmienili pory posiłków, spożywali mniej jedzenia niż grupa kontrolna. Kwestionariusze wypełniane na koniec eksperymentu pokazały dodatkowo, że 57 proc. uczestników odnotowało u siebie niższe spożycie żywności ze względu na mniejszy apetyt, zmniejszone możliwości spożywania posiłków o takich porach, jakie były zalecane bądź zmniejszenie liczby przekąsek (szczególnie wieczorami).

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych