Zdrowemu starzeniu sprzyja umiarkowane spożycie węglowodanów Fot. archiwum

Spożywanie węglowodanów jest korzystne dla zdrowia i sprzyja długiemu życiu, jednak tylko wówczas, gdy dostarczają nam one około 50-55 proc. energii - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Public Health".

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA), którzy przeanalizowali dane dotyczące ponad 15,4 tys. Amerykanów zarejestrowanych w the Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC).

Na początku badań oraz po upływie 6 lat uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania się. Pod uwagę wzięto także takie czynniki, jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, ogólne spożycie kalorii, wykształcenie, poziom aktywności fizycznej, dochody, palenie papierosów czy cukrzyca. W ciągu średnio 25 lat od momentu rozpoczęcia badań zmarły 6283 osoby.

Okazało się, że zarówno zbyt małe spożycie węglowodanów (gdy dostarczały mniej niż 40 proc. dziennego spożycia kalorii), jak i ich zbyt wysokie spożycie (powyżej 70 proc. dziennego spożycia kalorii) miało związek z podwyższonym ryzykiem zgonu w porównaniu z umiarkowanym spożyciem węglowodanów (50-55 proc. dziennego spożycia kalorii).

Wyniki potwierdziła metaanaliza ośmiu dotychczasowych badań, w których udział wzięło łącznie ponad 432 tys. osób z Ameryki Północnej, Europy i Azji. Jednocześnie zaobserwowano, że jadłospisy, w których węglowodany zastępowano białkiem i tłuszczem pochodzenia zwierzęcego miały związek z krótszą oczekiwaną długością życia w odróżnieniu od jadłospisów, w których węglowodany zastępowano białkiem i tłuszczem pochodzenia roślinnego.

- Diety niskowęglowodanowe, w których spożywa się więcej białka i tłuszczu często stosowane są w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Aby starzeć się zdrowo, należy jednak zwracać uwagę na to, by źródłem białka i tłuszczu były w większości produkty pochodzenia roślinnego - zauważa autorka badań dr Sara Seidelmann.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.