Zamiast pastylek budynie, ciasteczka i inne specjały, czyli jak przyjemnie zdrowieć Fot. Fotolia

Stworzona przez polskich naukowców bioaktywna żywność ma pomagać w leczeniu otyłości, nadciśnienia, cukrzycy typu pierwszego oraz anemii związanej z nieswoistym stanem zapalnym jelit. Czy będzie skuteczna leczniczo? Termin zakończenia badań żywieniowo-klinicznych upływa 30 czerwca. Wyniki mają być opublikowane po wakacjach.

Rozpoczęte w listopadzie 2013 r. badania z udziałem 600 pacjentów i 100 naukowców z sześciu polskich uczelni choć same w sobie mają olbrzymią wartość naukową i medyczną, to są tylko elementem większego planu pn. "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych".

W oficjalnych dokumentach nt. projektu finansowanego przez UE w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (na realizację przeznaczono 35 milionów 131 tysięcy złotych) czytamy, że jego celem jest ”opracowanie innowacyjnej technologii produkcji linii produktów spożywczych ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne (…). Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego i zwiększy jego międzynarodową konkurencyjność”.

Wskazuje się też, że dzięki zmniejszeniu zachorowalności na choroby cywilizacyjne oczekiwać można znacznego obniżenia wydatków państwa związanych z ochroną zdrowia. Ponadto projekt wzmocni konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej opartej na wiedzy. Będzie również korzystny dla ochrony środowiska, gdyż ważnym surowcem do produkcji bioaktywnych związków mają być produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, głównie zbożowo-młynarskiego i owocowo-warzywnego (wykorzystano przede wszystkim surowce krajowe: aronia, morwa, pokrzywa, jarmuż, buraki, kapusta; z importowanych jedynie żółtą herbatę).

Pacjenci zjedli zdrowotne specjały
Te zaprogramowane na walkę z chorobami specjały już są - w ramach badań testowali je na sobie pacjenci. Przygotowały je małe firmy: piekarnie, mleczarnie, zakład mięsny - głównie z Wielkopolski.

Technolodzy żywności wyprodukowali po około 10 produktów dla każdej jednostki chorobowej. Menu jest zróżnicowane. To soki, ciastka, chleb, koncentraty deserowe, budynie, kisiele, zupy błyskawiczne, pasztety, chrupki, makarony i kasze - w sumie 35 potraw. Charakteryzują się szeroko pojętym działaniem antyoksydacyjnym. Niektórzy pacjenci dostawali np. maślankę z ekstraktem z morwy, która zbija cukier i hamuje apetyt, a osoby z zapaleniem jelit i anemią spożywały pasztet z dodatkiem soku z ziemniaka, który działa zbawiennie na układ pokarmowy.

Zilustrujmy to przykładem. Osoby, które chorują na nieswoiste zapalenia jelit mają zazwyczaj problemy z utratą żelaza. Tymczasem jego doustna suplementacja lekowa jest przez większość pacjentów źle tolerowana.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.