Wysoki poziom arsenu zwiększa ryzyko raka Prof. Jan Lubiński: Wśród kobiet z wysokim poziomem arsenu rozwinęło się blisko sto nowotworów. Fot. Archiwum

Naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, przedstawiając wyniki swoich trzyletnich badań, apelują - unikajmy arsenu, a zwiększymy swoje szanse, by uniknąć raka.

Lekarze ze Szczecina przez ponad trzy lata obserwowali półtora tysiąca zdrowych kobiet. Te, które miały niski poziom arsenu, nie chorowały na raka. Jak poinformował prof. Jan Lubiński z Międzynarodowego Centrum Nowotworów Dziedzicznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, po ponad trzech latach stwierdzono, że w tej liczbie kobiet rozwinęło się blisko sto nowotworów, i że wszystkie rozwinęły się w grupie, która ma wysoki arsen.

U osób z wysokim poziomem arsenu we krwi ryzyko zachorowania na raka wzrasta o kilkadziesiąt procent. Jak tłumaczy Magdalena Muszyńska z Laboratorium Medycznego Read-Gene SA trzeba dostosować swoją dietę do poziomu arsenu, który mamy we krwi. Jego pomiar może pokazać, co i w jakich ilościach możemy spożywać.

Jednak unikać arsenu nie jest łatwo, bo występuje nawet w tak, wydawać by się mogło, zdrowych produktach jak ryż, kakao, ryby morskie i owoce morza.

Więcej: www.tvn24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH