Wrocławscy uczeni poszukują i badają bioaktywne substancje w kurzych jajach, które w postaci suplementów diety pozwolą walczyć z chorobami kości i pomagać w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie.

Celem jest opracowanie metody wytwarzania nutraceutyków, dodatków wzbogacających żywność oraz produktów o działaniu leczniczym. Jeszcze w tym roku może się pojawić w aptekach preparat wapniowy na bazie skorupek jaj, przeciwko osteoporozie.

Jaja zawierają m.in. witaminy z grupy B oraz A i E, a także fosfolipidy. Cennym związkiem zawartym w białku jaja jest cystatyna, która może być stosowana w walce z patogennymi grzybami atakującymi skórę.

– Cystatyna ma także właściwości antynowotworowe, co zostało potwierdzone w badaniach na komórkach nowotworowych prowadzonych na Uniwersytecie Wrocławskimi i Akademii Medycznej we Wrocławiu – informuje prof. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, koordynator projektu Ovocura.

Naukowcy zamierzają także prowadzić badania mające na celu uzyskanie peptydów prolinowych z żółtka - związków białkowych, które mogłyby znaleźć zastosowanie w zapobieganiu chorobom otępiennym mózgu - chorobie Alzheimera czy Parkinsona.

W projekcie Ovocura bierze udział pięć wrocławskich uczelni. Przewidziany jest na cztery lata. Linia produkcyjna do wytwarzania preparatów powstanie we Wrocławskim Parku Technologicznym. Projekt jest finansowany ze środków unijnych. Pozyskano na jego realizację 25 mln złotych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH