Europejskim uczonym udało się stworzyć odmianę kukurydzy o niezwykle bogatych walorach odżywczych.

Powstała w laboratorium roślina zawiera duże ilości betakarotenu, który przyczynia się między innymi do ochrony ludzkiego organizmu przed drobnoustrojami. W jej składzie jest też kwas foliowy, regulujący wzrost i funkcjonowanie komórek. Są również prekursory witaminy C.

Po raz pierwszy więc udało się wyhodować roślinę zmodyfikowaną genetycznie o większym stężeniu trzech ważnych składników odżywczych. Jak donosi o tym Proceedings of the National Academy of Sciences, dokonał tego zespół, na czele którego stał dr Paul Christou z hiszpańskiego Uniwersytetu w Lleidzie.

– Nasze badania mają charakter filantropijny i ich celem jest pomoc ludziom w krajach rozwijających się. Chodzi zwłaszcza o region Afryki subsaharyjskiej – powiedział dr Christou stacji BBC.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH