Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia | 29-04-2009 09:23

Witaminy z modyfikowanej genetycznie kukurydzy

Europejskim uczonym udało się stworzyć odmianę kukurydzy o niezwykle bogatych walorach odżywczych.

Powstała w laboratorium roślina zawiera duże ilości betakarotenu, który przyczynia się między innymi do ochrony ludzkiego organizmu przed drobnoustrojami. W jej składzie jest też kwas foliowy, regulujący wzrost i funkcjonowanie komórek. Są również prekursory witaminy C.

Po raz pierwszy więc udało się wyhodować roślinę zmodyfikowaną genetycznie o większym stężeniu trzech ważnych składników odżywczych. Jak donosi o tym Proceedings of the National Academy of Sciences, dokonał tego zespół, na czele którego stał dr Paul Christou z hiszpańskiego Uniwersytetu w Lleidzie.

– Nasze badania mają charakter filantropijny i ich celem jest pomoc ludziom w krajach rozwijających się. Chodzi zwłaszcza o region Afryki subsaharyjskiej – powiedział dr Christou stacji BBC.