Witamina D3 przeciw osteoporozie, chorobom krążenia, nowotworom

Witamina D3 zmniejsza śmiertelność starszych osób, zwłaszcza kobiet z domów opieki - wskazuje najnowsza analiza Cochrane Library, niezależnej internetowej bazy przeglądów naukowych na ważne tematy medyczne.

Z licznych dotychczasowych badań wynika, że optymalny poziom witaminy D w organizmie ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie i może obniżać ryzyko nie tylko osteoporozy i złamań, ale też chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów złośliwych.

Jednak analizy dotyczące skuteczności witaminy D w zmniejszaniu śmiertelności ludzi nie doprowadziły do jednoznacznej konkluzji. W międzyczasie pojawiło się jednak więcej prac na ten temat, dlatego naukowcy z międzynarodowego zespołu dokonali nowej analizy.

W tym celu wybrali 50 badań spełniających pewne kryteria, które łącznie objęły ponad 94 tys. osób o średniej wieku 74 lata. Wszyscy uczestnicy pochodzili z krajów bogatych. Niemal 80 proc. z nich stanowiły kobiety. W badaniach tych część pacjentów zażywała witaminę D średnio przez dwa lata, a część nie stosowała nic lub brała placebo.

- Nasza analiza wykazała, że witamina D3 redukuje śmiertelność o 6 proc. Oznacza to, że trzeba by podawać preparat z tym związkiem 200 osobom przez około 2 lata, by ocalić dodatkowo jedno życie - komentuje współautor najnowszej pracy przeglądowej dr Goran Bjelakovic z Uniwersytetu w Niszu w Serbiidr Bjelakovic.

Wcześniej pojawiały się też doniesienia i sugestie, że zażywanie witaminy D może obniżać ryzyko nowotworu złośliwego. Najnowsza praca nie potwierdziła jednak, by osoby, które to robią rzadziej umierały na raka.

Okazało się również, że zażywanie alfakalcydolu i kalcytriolu znacznie zwiększa ryzyko hiperkalcemii (tj. podwyższenia poziomu wapnia we krwi), a stosowanie witaminy D3 łącznie z wapniem wyraźnie zwiększało częstość kamicy nerkowej.

Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest skóra, która produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Spośród pokarmów najbogatsze w ten związek są tłuszcze ryb morskich, zwłaszcza tran, czyli tłuszcz z wątroby dorsza atlantyckiego. Zawiera ją również mleko i jego przetwory. Suplementy witaminy D najlepiej zażywać po konsultacji z lekarzem. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH