Osoby ze zdiagnozowanym nowotworem jelita grubego, które mają wysoki poziom witaminy D są o 50 proc. mniej narażone na zgon w porównaniu z osobami o najniższym stężeniu tej witaminy - informuje "Journal of Clinical Oncology".

Są to wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Edynburskiego (W. Brytania). Przeanalizowali oni próbki krwi pobranej od 1600 pacjentów po chirurgicznym usunięciu nowotworu jelita grubego. Po zakończeniu pięcioletnich obserwacji trzy czwarte osób z najwyższym poziomem witaminy D wciąż żyło, podczas gdy w przypadku osób o najniższym poziomie witaminy D było to mniej niż dwie trzecie. Najbardziej pozytywny wpływ witaminy D na przeżywalność zaobserwowano u pacjentów w drugim stadium choroby, gdy guz jest już dość duży, jednak nowotwór jeszcze się nie rozprzestrzenia.

"Wyniki te pokazują, że witamina D ma związek z większą przeżywalnością, choć natura tego związku nie jest jeszcze dla nas jasna" - mówi prof. Malcolm Dunlop, autor badań. "Wnioski są obiecujące, jednak należy podkreślić, że były to badania obserwacyjne. Teraz należy zaprojektować i przeprowadzić randomizowane badania kliniczne nim będzie można stwierdzić czy suplementy z witaminą D korzystnie wpływają na przeżywalność pacjentów z rakiem jelita grubego.

Wiecej: www.naukawpolsce.pap.pl 

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH