Witamina D opóźni demencję

Osoby z niedoborem witaminy D ryzykują zapadnięciem na chorobę Alzheimera.

Dowiodły tego badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wśród ponad 3 tys. osób powyżej 65. roku życia. Witamina D jest wytwarzana w naszym organizmie pod wpływem wystawienia skóry na słońce. Jej niedostatek u starszych ludzi może brać się m.in. z tego, że skóra z wiekiem produkuje mniej tego związku. Kolejnym etapem badań będzie określenie, na ile może to zmienić przyjmowanie witaminy D w tabletkach.

Witamina D zapobiega też krzywicy kości u dzieci i dorosłych, osteoporozie, a także odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D można zapewnić sobie wystawiając się na kwadrans na słońce lub jedząc 100 g kurzego żółtka.

Witaminę D zawierają również: tran i oleje rybne, ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki), wątroba, białko jaj, mleko i przetwory mleczne: ser, masło, śmietana.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH