Witamina D chroni przed chorobą Parkinsona?

Niedobór witaminy D może z wiekiem zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona - twierdzą fińscy naukowcy.

Badania, jakie przeprowadzili na 3 tys. osób wykazały, że ryzyko u osób o najniższych poziomach „słonecznej witaminy” było trzykrotnie większe, niż u pozostałych przebadanych. Eksperci twierdzą, że witamina D może chronić komórki nerwowe, które choroba Parkinsona stopniowo niszczy.

To odkrycie jest rezultatem wieloletniego eksperymentu, jaki przeprowadzili naukowcy z Fińskiego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej. Po pobraniu próbek krwi 3 tys. osób urodzonych w latach 1978-1980 i ustaleniu ich poziomów witaminy D, przez 30 lat monitorowali stan ich zdrowia. Okazało się, że im mniej witaminy D, tym większe ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona.

Większość witaminy D wytwarza ludzki organizm, gdy skóra wystawiana jest na działanie promieni słonecznych – stąd określenie „słoneczna witamina”. Jednak w miarę procesu starzenia ludzka skóra wytwarza jej coraz mniej.

Lekarze od wielu lat wiedzieli, że witamina D poprawia wchłanianie wapnia. Jednak wyniki najnowszych badań fińskich naukowców pokazują, że odgrywa ona również rolę w regulacji układu odpornościowego, a także w rozwoju układu nerwowego.

– Badania dają nam przydatne informacje co do potencjalnych przyczyn występowania choroby Parkinsona, a także metod jej zapobiegania. Potrzebne są jednak kolejne, aby ustalić, czy suplementy diety lub zwiększenie ekspozycji na słońce mogą mieć faktycznie wpływ na występowanie i rozwój tej choroby – ocenia dr Kieran Breen z organizacji Parkinson's UK.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH