Wyciąg z winogron niszczy komórki nowotworowe pochodzące z krwi osób chorych na białaczkę, odkryli amerykańscy naukowcy z University of Kentucky. Niestety, na razie winogrona pokonały raka tylko w laboratorium.

Badania analizowały wpływ ekstraku z owoców na komórki krwi. Okazało się, że wyciąg winogronowy ęzachęca" komórki nowotworowe do popełnienia samobójstwa. Proces ten nazywa się apoptozą i jest naturalnym sposobem pozbywania się przez organizm komórek uszkodzonych lub potencjalnie niebezpiecznych. Jednak gdy mechanizm apoptozy szwankuje, komórki rakowe mogą przetrwać, a nawet rozmnażać się.

Ekstrakt z winogron aktywuje białko nazwane JNK, które pomaga regulować proces apoptozy. Naukowcy odkryli, że po 24 godzinach eksperymentu, 75 proc. komórek nowotworowych, które poddano działaniu winogronowego wyciągu, zostało unicestwionych. Co istotne, ekstrakt nie wpłynął na zdrowe komórki.

Badania są obiecujące, jednak naukowcy przestrzegają przed wyciąganiem z nich dosłownych wniosków. Nie oznaczają wcale, że jedzenie winogron pomoże konkretnym osobom pokonać nowotwór.

 - Chociaż ciekawe, te doświadczenia wykazały tylko to, co już wiemy - że związki chemiczne występujące w naturze doskonale nadają się do zwalczania raka - powiedział jeden z amerykańskich uczonych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH