Wielkanocne słodkości nie zaszkodzą sercu ...ale naszemu zdrowiu służy tylko czekolada gorzka i w małych ilościach.

Badania naukowców z Niemieckiego Instytutu Żywienia w Nuthetal wskazują, że jedzenie czekolady polepsza nasze zdrowie.

Przez 10 lat monitorowano stan zdrowia i zwyczaje żywieniowe blisko 20 tysięcy osób w wieku od 35 do 65 lat. Okazało sie, że ci z badanych, którzy średnio pozwalali sobie na kostkę czekolady dziennie (ok. 7.5 grama) mieli niższe ciśnienie krwi i aż o 39 procent mniejsze ryzyko ataku serca lub udaru mózgu w porównaniu z tymi, którzy spożywali czekoladę w minimalnych ilościach (do 1.7 grama).

To kolejna praca, wskazująca na korzystne działanie zawartych w ziarnie kakaowym flawonoli na nasz układ krwionośny – podało radio RMF FM. Sprawa wymaga jednak dalszych badań. Mimo uwzględnienia takich czynników ryzyka, jak palenie papierosów, nadwaga i brak ruchu wciąż nie można bowiem wykluczyć, że wpływ na poprawę zdrowia badanych miały jeszcze inne różnice ich trybu życia.

Naukowcy podkreślają na łamach „European Heart Journal", by słowa kostka, nie mylić z tabliczką. Naszemu zdrowiu służy bowiem tylko czekolada gorzka i w małych ilościach. Czekolada mleczna ma zbyt mało masy kakaowej, by przynosić pozytywne efekty, a przez nadmiar cukru i tłuszczów przynosi nam tylko zbędne kalorie.

Więcej na: www.rmf24.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH