Wielka Brytania: przetworzone produkty mięsne skracają życie

Dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów - wynika z opublikowanych w czwartek (7 marca) wyników badania prowadzonego przez blisko 13 lat z udziałem 450 tys. osób.

Naukowcy z Oksfordu i innych europejskich ośrodków badawczych zalecają, by dzienne spożycia tego rodzaju produktów nie przekraczało 20 gramów, co odpowiada 1 plasterkowi bekonu.

Wyniki badań EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), omawiane przez wszystkie niemal brytyjskie media, opublikował w czwartek dziennik BMC Medicine.

Naukowcy odkryli, że w przypadku osób spożywających duże ilości przetworzonego mięsa ryzyko przedwczesnej śmierci jest wyższe o 44 proc niż u osób konsumujących je w umiarkowanej ilości.

Badania prowadzono przez blisko 13 lat. Udział wzięło w nich 450 tys. kobiet i mężczyzn w wieku 35-70 lat, pochodzących z 10 krajów europejskich i stosujących bardzo różniące się od siebie diety. W trakcie badań około 5,5 tys. uczestników zmarło na chorobę układu krążenia, około 9,8 tys. na chorobę nowotworową, a ponad 1 tys. na chorobę układu oddechowego.

Związek między ryzykiem przedwczesnej śmierci a niezdrową dietą obejmującą przetworzone produkty mięsne najwyraźniej widać w przypadku chorób serca. Osoby konsumujące ponad 160 gramów przetworzonego mięsa (odpowiednik np. trzech parówek dziennie) byli w 72 proc. bardziej narażeni na zgon spowodowany schorzeniami serca. W przypadku konsumpcji mięsa o najwyższym stopniu przetworzenia ryzyko przedwczesnej śmierci, głównie z powodu chorób serca, zwiększa się o 50 proc.

Szkodliwość przetworzonych produktów mięsnych wynika z faktu, że w ich produkcji używa się zwierzęcych resztek, których nie można sprzedać jako wysokiej jakości kawałków mięsa, np. na steki lub jako mięso do pieczenia. Stąd jest w nich duże stężenie tłuszczu, w tym blokującego arterie cholesterolu.

Z drugiej strony niewielkie ilości czerwonego mięsa, np. wołowiny, mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nie stwierdzono też związku między spożyciem drobiu, a ryzykiem zachorowania na nieuleczalne choroby.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH