Warzywa mogą pomóc w walce z białaczką?

Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen odkryli, że apigenina, występująca np. w selerze, pietruszce, soku pomidorowym i czerwonym winie, pomaga zapobiegać białaczce.

Badania naukowców pokazały, że apigenina, substancja należąca do tak zwanych flawonoidów, czyli barwników i przeciwutleniaczy roślinnych może powstrzymać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych, może też zmniejszyć ich szanse przetrwania.

Jak donosi czasopismo Cell Death and Disease, to odkrycie sugeruje, że substancja ta może mieć silne działanie profilaktyczne. Nie jest do końca jasne, czy może być stosowana w celach terapeutycznych, bowiem Holendrzy odkryli, że zakłóca ona działanie leków stosowanych w chemioterapii. To nowość, gdyż do tej pory raczej uważano, że tego typu substancje zwiększają podatność komórek nowotworowych na chemioterapię.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH