Warzywa chronią przed stwardnieniem tętnic szyjnych Szczególnie korzystnie działały rośliny kapustne, np. brokuły, kalafiory i brukselka Fot. Fotolia

Uczestniczące w australijskim badaniu starsze kobiety, które jadły więcej warzyw, miały węższe ścianki tętnic, co oznacza znacznie mniejsze zagrożenie udarem czy zawałem. Szczególnie korzystnie działały rośliny kapustne, takie jak brokuł, kalafior, kapusta czy brukselka.

Naukowcy University of Western Australia zaprosili prawie tysiąc kobiet w wieku 70 i więcej lat do eksperymentu sprawdzającego wpływ warzyw w diecie na stan tętnic szyjnych.

- To jedno z zaledwie kilku badań, które sprawdzają potencjalne działanie różnego rodzaju warzyw na symptomy przedklinicznej miażdżycy - wyjaśnia kierująca projektem Lauren Blekkenhorst.

Ochotniczki notowały spożycie warzyw kilku rodzajów - kapustnych (np. brokuł, kalafior, kapusta czy brukselka), cebulowych (cebula, czosnek czy por), warzyw opisanych przez badaczy, jako żółte, pomarańczowe i czerwone, zielonych liściastych oraz roślin strączkowych.

Następnie naukowcy zmierzyli grubość ścianek tętnic szyjnych uczestniczek i sprawdzili obecność w nich blaszki miażdżycowej.

Zauważyli niemałe różnice. Kobiety, które jadły najwięcej warzyw, miały cieńsze ścianki naczyń o 0,05 mm. - To dużo, ponieważ zmniejszenie grubości ściany tętnicy szyjnej o 0,1 mm wiąże się z 10-18 proc. redukcją ryzyka udaru i zawału - zaznacza Lauren Blekkenhorst.

Liczył się też rodzaj warzyw. Każde 10 gram warzyw kapustnych spożywane w ciągu dnia wiązało się średnio z dodatkowym spadkiem grubości naczyń o 0,8 proc.

- Po uwzględnieniu stylu życia, czynników ryzyka chorób układu krążenia (w tym leków), jak również innych typów warzyw i czynników dietetycznych, nasze badanie wykazało pozytywne powiązanie między roślinami kapustowatymi i grubością ścian tętnic szyjnych - ocenia Blekkenhorst.

Badacze zwracają uwagę, że ich projekt miał charakter obserwacyjny, co oznacza, że nie ukazywał jasno przyczyn i skutków. Jednak warto jego wyniki wziąć pod uwagę.

- Zalecenia dietetyczne powinny podkreślać wagę zwiększonego spożycia warzyw kapustnych dla ochrony przed chorobami naczyń - twierdzi autorka pracy, opublikowanej na łamach "Journal of the American Heart Association".

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH