Używanie plastikowych akcesoriów podczas gotowania potraw może uszkadzać wątrobę Eksperci radzą, żeby do przygotowywania posiłków stosować drewniane łyżki, a plastik stosować wyłącznie ''na sucho'' i ''na zimno''. Fot. Archiwum

Naukowcy zalecają, aby unikać gotowania przy użyciu plastikowych łyżek, szpatułek, trzepaczek, ponieważ toksyczne chemikalia mogą pod wpływem wysokiej temperatury przedostawać się do pożywienia. Radzą, żeby stosować drewniane łyżki, a plastik stosować wyłącznie ''na sucho'' i ''na zimno''.

Naukowcy twierdzą, że wiele łyżek do gotowania, trzepaczek i szpatułek zawiera szkodliwe substancje zwane oligomerami syntetycznymi, które przenoszą się na żywność w temperaturach powyżej 70 °C. Spożywane w dużych dawkach, te chemiczne substancje mogą wywołać choroby wątroby i tarczycy. Powiązano je również z niepłodnością, rakiem, wysokim poziomem cholesterolu.

Ostrzeżenie w ostrym tonie wydano w nowym raporcie organu nadzorującego bezpieczeństwo żywności, niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (Bfr). Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że substancje chemiczne zawarte w plastikowych przyborach kuchennych zwiększały guzy w wątrobie, trzustce i jądrach myszy, a także zmniejszały ich płodność.

Brakuje danych na temat toksycznego działania oligomerów u ludzi, ale naukowcy z niemieckiego Bfr (Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka) oszacowali ryzyko na podstawie tego, jak niebezpieczne były chemikalia o podobnych strukturach i doszli do wniosku, że spożywanie niewielkich ilości - 90 mikrogramów - byłoby niebezpieczne dla zdrowia osoby ważącej 60 kg.

Więcej: zdrowie.radiozet.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.