USA: nie każda kawa sprzyja zdrowiu Czarna kawa sprzyja zdrowiu. Fot. Archiwum

Amerykańscy naukowcy udowadniają, że tak zwana mała czarna ma duże walory zdrowotne. Dotyczy to jednak nie każdej kawy i nie w każdej jej ilości.

Naukowcy z uniwersytetu Harvarda badali przez 30 lat ponad 200 tys. osób regularnie pijących kawę. Okazało się, że ci którzy piją 3-5 filiżanek dziennie, żyją dłużej. Osoby pijące kawę rzadziej zapadają na choroby serca i schorzenia neurologiczne. Kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Kawa kawie jednak nierówna.

Najzdrowsza jest ta czarna, z ekspresu, bez dodatków. W polskich domach wciąż jednak króluje kawa rozpuszczalna mająca w sobie mnóstwo substancji chemicznych. Zdrowiu nie sprzyjają też kawy z mlekiem i wszelkimi dodatkami, które często zastępują posiłek, mają bowiem setki kalorii.

Więcej: www.tvn24.pl

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH