W USA coraz więcej osób poniżej 50. roku życia choruje na raka jelita grubego - informują badacze na łamach pisma "Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention".

Naukowcy alarmują, że mimo ogólnie zmniejszającej się zachorowalności na raka jelita grubego, u osób poniżej 50. roku życia obserwuje się znaczny jej wzrost. Podkreślają, że niezbędne są dalsze badania, by sprecyzować przyczyny zwiększonej zachorowalności w młodym wieku. Zaznaczają jednak, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe są ważnym czynnikiem ryzyka. Zwiększona konsumpcja fast foodów wiąże się ze spożyciem większej ilości mięsa i mniejszej ilości mleka, co zwiększa ryzyko zachorowalności - twierdzą badacze

Zachorowalność na raka jelita grubego w USA zmniejsza się sukcesywnie od połowy lat 80. Obecnie wskaźnik zachorowalności spada o 2,8 proc. rocznie w przypadku mężczyzn i o 2,2 proc. w przypadku kobiet. Dotychczas nie przyjrzano się jednak dokładnie zachorowalności wśród osób młodszych. Badania przeprowadzone w latach 1973-1999 nie wzięły na przykład pod uwagę osób w wieku 40-49 lat, które stanowią 73 proc. chorych na raka jelita grubego poniżej 50. roku życia.

W najnowszych badaniach naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa ds. Walki z Rakiem (ACS) skoncentrowali się na zachorowalności wśród osób pomiędzy 20. a 49. rokiem życia.

Okazało się, że w latach 1992-2005 w analizowanym przedziale wiekowym zachorowalność wzrastała rocznie o 1,5 proc. u mężczyzn i o 1,6 proc. u kobiet. W najszybszym tempie wzrastała zachorowalność w najmłodszej grupie wiekowej (20-29 lat) - 5,2, proc. rocznie w przypadku mężczyzn i 5,6 proc. w przypadku kobiet.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH