Toksyczność e-papierosów zależy od ich smaku? W e-papierosie wolne rodniki mogą powstawać przy kontakcie cząsteczek związków organicznych z gorącą grzałką, dzięki której liquid zamienia się w parę Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Ilość szkodliwych wolnych rodników wytwarzanych przez e-papierosy różni się w zależności od smaku zastosowanego liquidu. Część dodawanych do liquidu aromatów zwiększa wytwarzanie wolnych rodników, inne tę produkcję obniżają - informuje pismo "Free Radical Biology and Medicine".

Gdy e-papierosy po raz pierwszy trafiły na rynek, wiele osób twierdziło, że są nieszkodliwe, bo wytwarzają tylko parę wodną.

Naukowcy z Penn State University przeprowadzili badania zawartości wolnych rodników w e-dymie. Jak się okazało to, jakie ilości wolnych rodników zostaną uwolnione podczas podgrzewania grzałką cieczy (liquidu) w e-papierosie zależy od dodanego aromatu. E-palacze mogą kupować gotowe liquidy lub komponować własne, stosując odpowiednie aromaty. Choć stosowane dodatki dopuszczone są do spożycia, nie były wcześniej badane pod kątem szkodliwości substancji emitowanych po ich podgrzaniu.

Wolne rodniki to szkodliwe substancje, które mają związek z nowotworami, stanami zapalnymi czy chorobami serca. Można je znaleźć między innymi w dymie papierosowym. Ich cząsteczki są niestabilne, toteż mogą uszkadzać zdrowe komórki.

W e-papierosie wolne rodniki mogą powstawać przy kontakcie cząsteczek związków organicznych z gorącą grzałką, dzięki której liquid zamienia się w parę.

Jak wykazało porównanie 50 popularnych aromatów do e-papierosów do bezsmakowego e-liquidu, około 43 proc. z nich znacząco zwiększało wytwarzanie wolnych rodników, natomiast inne - obniżały. Rozmaitych aromatów są setki, a niektóre z nich wyprodukowano z myślą o dzieciach - na przykład aromat gumy balonowej.

Następnie naukowcy zbadali, jakie substancje wchodzą w skład aromatów i które z nich mają związek z wyższym poziomem wolnych rodników. Było to tym ważniejsze, że różni producenci stosują różne składniki, by uzyskać pozornie jednakowe aromaty - na przykład aromat pomarańczy. Autorzy badania porównują tę sytuacje do Coca Coli i Pepsi - napojów o zbliżonym smaku, ale odmiennym składzie.

Udało się wykryć sześć substancji smakowych, które znacznie zwiększały produkcję wolnych rodników. Chodzi na przykład o linalol (zapach konwalii) oraz dipenten i cytral (zapach cytryn), często stosowane do wytwarzania produktów cytrusowych lub kwiatowych. Natomiast etylowanilina dająca nutę wanilii zmniejszyła produkcję wolnych rodników o 42 proc.

Autorzy badań mają nadzieję, że pomogą one konsumentom w podejmowaniu lepszych decyzji dotyczących kupowania produktów, natomiast ustawodawcom - w stworzeniu regulacji dotyczących przyszłości e-papierosów. Możliwe, że dzięki dodawaniu do liquidów odpowiednich substancji da się istotnie ograniczyć powstawanie wolnych rodników i podnieść poziom bezpieczeństwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.