Toczeń: pokarmy bogate w skrobię łagodzą reakcje autoimmunologiczne FOT. Saint Louis University/Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Bakterie jelitowe mogą nasilać reakcje autoimmunologiczne u osób z toczniem, ale pokarmy bogate w skrobię powstrzymują ich rozwój i działają łagodząco - sugerują eksperymenty na myszach opisywane w piśmie "Cell Host & Microbe”.

Toczeń to choroba, w której układ odpornościowy atakuje własne tkanki i narządy - w tym nerki, płuca, serce. Objawy mogą być bardzo różne - ciągłe zmęczenie, pojawiająca się od czasu do czasu gorączka, utrata włosów, obrzęki. Bardziej jednoznacznym symptomem są zmiany skórne, poprzedzone przez wysypkę. Rozpoznanie jest trudne i często zbyt późne.

Podejrzewając, że na przebieg tocznia mogą wpływać bakterie jelitowe, Martin Kriegel z Yale University i jego współpracownicy podawali myszom z toczniem antybiotyki, aby zmniejszyć ilość bakterii w ich jelitach. W rezultacie u myszy tych reakcje autoimmunologiczne były mniej nasilone i miały dwukrotnie większe szansę przeżycia niż te, którym antybiotyków nie podano.

U chorych myszy stwierdzano podwyższony poziom bakterii Lactobacillus, co może wskazywać na ich związek z toczniem. Bakterie rozprzestrzeniły się nie tylko w ich jelitach, ale wątrobie oraz śledzionie, co nie zdarza się u zdrowych myszy. Zdaniem Kriegla może to wyjaśnić, dlaczego w toczniu układowa odpowiedź autoimmunologiczna poza jelitem dotyczy wielu narządów.

- Lactobacillus jest nieoczekiwanym kandydatem - zauważa Kriegel. - Występuje u zdrowych ludzi i często jest promowany jako dobra bakteria w probiotykach, ale tutaj działa inaczej - mówi.

Skrobia znajdująca się w ziarnach i ziemniakach może wpływać na bakterie w naszych jelitach. Naukowcy z Yale postanowili sprawdzić, czy to odegrałaby rolę również w toczniu, dlatego przez siedem miesięcy karmili skrobią myszy z toczniem. W rezultacie w ich jelitach było mniej bakterii Lactobacillus, mniej bakterii przedostało się do innych części ciała, a stan ogólny zwierząt uległ poprawie. Aby wykazać, czy podobna poprawę dzięki diecie skrobiowej mnożna uzyskać u pacjentów, potrzebne będą długoterminowe badania kliniczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.