Tłuszcze nienasycone pozwalają żyć dłużej Najbardziej szkodliwe okazały się tłuszcze trans. Fot. Fotolia

Spożywanie dużej ilości tłuszczów nienasyconych ma związek z mniejszym ryzykiem zgonu - wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, o których informuje pismo "JAMA Internal Medicine".

Naukowcy analizowali dane dotyczące ponad 126,2 tys. osób, biorących udział w szeroko zakrojonych badaniach Nurses' Health Study oraz Health Professionals Follow-Up Study. Uczestnicy co 2-4 lata wypełniali kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania, aktywności fizycznej, zdrowia i stylu życia. Dane zbierane były przez ponad 32 lata, podczas których ponad 33,3 tys. uczestników zmarło.

Po porównaniu wszystkich danych naukowcy ustalili, że różne rodzaje spożywanych tłuszczów miały inny wpływ na ryzyko zgonu. Najbardziej szkodliwe okazały się tłuszcze trans. Każde zwiększenie ich spożycia o 2 proc. miało związek ze wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu o 16 proc.

W przypadku tłuszczów nasyconych każde zwiększenie konsumpcji o 5 proc. związane było ze wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu o 8 proc. w porównaniu z sytuacją, gdy taka sama ilość kalorii spożywana była w postaci węglowodanów.

Odwrotną zależność zaobserwowano w przypadku tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Osoby, które spożywały ich duże ilości, miały o 11-19 proc. mniejsze prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu.

Stwierdzono także, że osoby, które zastąpiły tłuszcze nasycone nienasyconymi (zwłaszcza wielonienasyconymi), były w znacznie mniejszym stopniu narażone na zgon z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu oddechowego w porównaniu z osobami spożywającymi dużo tłuszczów nasyconych.

- Nasze badania wskazują, jak ważne jest eliminowanie z jadłospisu tłuszczów trans oraz zastępowanie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, w tym kwasami omega-3 i omega-6. W praktyce osiąga się to, zastępując tłuszcze pochodzenia zwierzęcego różnego rodzaju olejami roślinnymi - komentuje autor badań prof. Frank Hu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.