Tłusty nabiał pomaga utrzymać wagę?

Większa obecność pełnotłustego mleka, śmietany i masła w diecie łączy się z niższym - a nie wyższym! - ryzykiem otyłości. Z kolei niski udział pełnotłustego mleka i jego przetworów w diecie wiąże się z kolei z podwyższonym ryzykiem otyłości - dowodzą szwedzcy naukowcy.

Niedawno w "European Journal of Nutrition", europejskim periodyku naukowym dotyczącym żywności i żywienia, opublikowano podobne wnioski. Naukowcy wzięli pod lupę 16 różnych badań i po przeanalizowaniu ich wyników potwierdzili obserwacje Szwedów. Nie zaobserwowano też szkodliwego wpływu pełnotłustego nabiału na układ krążenia - informuje Gazeta Wyborcza.

W tłuszczu mlekowym, a więc także w śmietanie i maśle, występuje kwas rumenowy (zwany także kwasem żwaczowym, sprzężonym kwasem linolowym). Na jego korzystne właściwości zwrócili też uwagę polscy naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego, którzy już w 2009 r. opublikowali badania na ten temat.

Zapewne z powodu wcześniejszych korzystnych wyników badań na zwierzętach kwas rumenowy stał się składnikiem wielu preparatów stosowanych w odchudzaniu oraz odżywek mających wspomagać spalanie tłuszczu u kulturystów.

Więcej: http://wyborcza.pl/ Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH