Choć eksperci przekonują od lat, że spożywanie tłustych ryb morskich działa dobroczynnie na serce, z holenderskich badań wynika, że ryzyko wystąpienia niewydolności serca wcale nie jest z tego powodu mniejsze.

Jak twierdzą autorzy badania z Uniwersytetu Wageningen, którego wyniki publikuje październikowe wydanie „European Journal of Heart Failure”, niewydolność serca to główna przyczyna nagłych hospitalizacji. Około 30 milionów Europejczyków cierpi na niewydolność serca, co wynika częściowo z wydłużenia życia, a częściowo z coraz częstszych zawałów, po których fragment tkanki mięśnia sercowego ulega obumarciu.

W holenderskich badaniach wzięło udział 5,3 tys. kobiet i mężczyzn w wieku 55 i więcej lat. Obserwację rozpoczęto w 1990 roku i prowadzono ją przez ponad 11 lat. Na początku wszyscy uczestnicy byli zdrowi, a naukowcy chcieli sprawdzić, jak ich dieta wpłynie na rzeczywistą liczbę występowania chorób układu krążenia. W toku badania aż u 669 osób wystąpiła niewydolność serca. Sprawdzono, jakie ryby jedli pacjenci, jak często i w jakiej postaci. Naukowcy skoncentrowali się na występujących w mięsie ryb tzw. wielonienasyconych kwasach tłuszczowych DHA i EPA.

Ku zaskoczeniu badaczy wyniki badań pokazały, że dla wystąpienia niewydolności serca nie ma znaczenia spożywanie ryb. W grupie tych, którzy ryb nie jadali, i tych, którzy jedli dużą porcję codziennie, zachorowania występowały z taką samą częstością 10-12 przypadków na 1000.

– Eksperci rekomendują spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb w tygodniu. Zwłaszcza tłustych ryb morskich, takich jak łosoś czy makrela, które mają zapobiegać chorobom układu krążenia – mówi  dr Marianne Geleinjse z Uniwersytetu Wageningen. – Na podstawie naszych danych nie zamierzamy podważać tej rekomendacji, mimo że spożycie ryb nie zmniejszało istotnie ryzyka wystąpienia niewydolności serca. Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ryby zawierają przecież  inne zdrowe i potrzebne składniki, np. selen lub witaminę D. Są też lepszym, zdrowszym, źródłem białka niż na przykład czerwone mięso.

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH