Tłuste jedzenie negatywnie wpływa na rozwój mózgu Tłuste jedzenie może powodować szkody w rozwijającym się mózgu Fot. Fotolia

Spożywanie przez dzieci dużych ilości tłustych produktów, m.in. typu fast food, może poważnie zaburzyć rozwój kory przedczołowej, co z kolei  zwiększa ryzyko późniejszych problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem, oraz zaburzeń osobowości i problemów z kontrolowaniem zachowania.

O wynikach badań prowadzonych przez szwajcarskich naukowców informuje pismo "Molecular Psychiatry".

Kora przedczołowa jest obszarem mózgu rozwijającym się wolniej niż inne struktury. Jest szczególnie podatna na negatywny wpływ tłuszczów z pożywienia oraz ekspozycji na stres w okresie od późnego dzieciństwa do wczesnego wieku dorosłego - podkreślają naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu.

Podczas swoich badań karmili młode oraz dorosłe myszy pożywieniem zawierającym bardzo dużo tłuszczów nasyconych. Już po czterech tygodniach u młodych gryzoni zaobserwowano pierwsze oznaki osłabienia funkcji poznawczych, choć myszy nie przybrały jeszcze w wyraźny sposób na wadze. Podobnych objawów nie odnotowano natomiast u dorosłych gryzoni (u nich tłusta dieta doprowadziła do zaburzeń metabolicznych i otyłości).

Śmieciowe jedzenie może powodować szkody w rozwijającym się mózgu, jeśli konsumowane jest w dużych ilościach i przez dłuższy okres. Podczas badań ponad 60 proc. kalorii spożywanych przez myszy pochodziło z tłuszczów. Większość dzieci i nastolatków nie spożywa jednak tak dużych ilości tłustego jedzenia przez długi czas - uspokaja autor badań dr Urs Meyer.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH