PAP/Rynek Zdrowia | 20-11-2019 10:55

Tłusta dieta w czasie ciąży uszkadza mózg płodu

Zbyt dużo kwasów tłuszczowych typu omega-6 w diecie ciężarnej matki powoduje produkcję uszkadzających mózg płodu związków podobnych do substancji obecnych w marihuanie. Zmiany są raczej nieodwracalne - ustalili badaczce.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu namawiają przyszłe mamy do zwracania bacznej uwagi na to, co jedzą. Fot. Archiwum

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu na łamach pisma "Molecular Psychiatry" namawiają przyszłe mamy do zwracania bacznej uwagi na to, co jedzą. Eksperymenty na komórkach i na myszach wskazały bowiem, że zbyt dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6 powoduje, że organizmy matki oraz płodu wydzielają zbyt dużo endogennych kannabinoidów. To substancje podobne do psychoaktywnych związków obecnych w marihuanie.

Ich nadmiar może zdaniem badaczy prowadzić do zaburzeń formowania się zdrowych połączeń nerwowych w mózgu. Tego typu mechanizmy wydają się z kolei istotne dla powstawania takich problemów jak ADHD, zaburzenia lękowe, a nawet schizofrenia.

Endokannabinoidy to istotne dla pracy mózgu i innych organów związki, które organizm sam produkuje. Wpływają one m.in na to, jak neurony rozwijającego mózgu łączą się między sobą. Zaburzenie tego systemu prowadzi więc do nieprawidłowego rozwoju mózgu.

- Działając jak sygnał ''stop'', utrzymujące się przeciążenie endokannabinoidami zaburza program rozwoju wielu neuronów w mózgu płodu - wyjaśnia Tibor Harkany, główny autor badania. 

- Sądzimy, że utrzymujące się wygaszenie receptorów kannabinoidowych zmienia epigenetyczne programy komórek nerwowych. Mechanizmy epigenetyczne określają działanie genów w każdej komórce. Jeśli są uszkodzone, komórki nie mogą odpowiednio pełnić swoich funkcji. To utrudnia im uzyskanie odpowiedniego kształtu czy wybór komórek-partnerów do komunikacji. Wynika to z braku białek potrzebnych do budowy części komórki czy produkcji cząsteczek sygnałowych - tłumaczy ekspert.

Opisane właśnie badania wskazują, że zmiany utrzymują się przez całe życia potomstwa.

- Na ile możemy powiedzieć, patologiczne zmiany w komórkach nerwowych, jakie zauważyliśmy, są nieodwracalne. Zmiana diety dziecka po urodzeniu na mniej tłustą niewiele pomoże, kiedy już doszło do uszkodzeń - twierdzi prof. Harkany.

Choć eksperymenty przeprowadzono na myszach, naukowcy podkreślają, że inne badania także wskazywały podobne, szkodliwe efekty złej diety u ludzi. Teraz udało się jednak wskazać podstawy biologiczne tych skutków. Naukowcy zamierzają jednak poszukiwać metod leczenia opisanych zaburzeń.

- Aby opracować skuteczne terapie, będziemy potrzebowali aktywnych substancji bezpośrednio wpływających na epigenetyczną regulację ekspresji genów. Nie sprawdzaliśmy jeszcze żadnego leku tego typu, ale praca nad przyszłą, bezpieczną interwencją będzie ekscytująca - zwraca uwagę główna autorka pracy Valentina Cinquina.

Tego typu substancje są już testowane pod kątem leczenia innych chorób, np. nowotworów czy choroby Alzheimera.

Więcej informacji: https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/186165 https://www.nature.com/articles/s41380-019-0580-4