
Diety, które zawierają bardzo niewiele soli mogą być równie niewskazane, co jadłospis obfitujący w ten składnik - wynika z nowych, kontrowersyjnych badań. Jego autorzy przekonują, iż niedobory soli mogą prowadzić do problemów z sercem.
Niedobór soli równie szkodliwy, co jej nadmiar - przekonują autorzy nowego badania sugerującego niebezpieczeństwo wynikające z ograniczenia jej spożycia. Jest to głos o tyle kontrowersyjny, że większość ekspertów od lat zaleca, by dorośli spożywali nie więcej niż 6 g soli dziennie. Przekroczenie tego poziomu prowadzić ma do zbyt wysokiego ciśnienia krwi i zwiększonego ryzyka ataków serca. Tymczasem badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym "The Lancet", dowodzi, że regularne spożywanie od 7,5 g do 12,5 g soli dziennie nie ma większego wpływu na układ krążenia.
Autorzy posuwają się nawet do stwierdzenia, że bardzo niski poziom spożycia soli, nieprzekraczający 5 g dziennie, grozi chorobą sercowo-naczyniową. - Nasze badanie dostarcza coraz więcej dowodów sugerujących, że przy umiarkowanym spożyciu, sól może odgrywać ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Szkodliwa dla zdrowia jest zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska jej zawartość w diecie - twierdzi profesor Andrew Mente z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie.
- Podczas gdy niskie spożycie soli obniża ciśnienie krwi, może mieć również inne skutki, w tym niekorzystne podwyższenie niektórych hormonów, co związane jest ze zwiększeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zgonu - kontynuuje prof. Mente w rozmowie z "The Independent". Autorzy badań stwierdzili ponadto, że problemy z sercem uległy zmniejszeniu, gdy badani spożywali więcej potasu, który występuje w owocach, orzechach i warzywach.
Kontrowersyjna teza autorów badania została już skrytykowane przez innych naukowców. Ci zaś zgodnie twierdzą, że - posiłkując się wystarczającą liczbą dostępnych badań - niska zawartość soli w diecie wiąże się z niższym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.
- To, co w tym badaniu najbardziej kontrowersyjne, to sugestia, że nie warto obniżać spożycia soli, co zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Nie istnieją tymczasem żadne znane mechanizmy, które mogłyby wyjaśnić tę obserwację - ocenia Tom Sanders, profesor żywienia i dietetyki w King's College w Londynie. I dodaje, że jak w większości wzbudzających wątpliwości przypadków, warto zachować umiar.
Iwona Oszmaniec


- 11:38 Palenie papierosów powoduje problemy ze wzrokiem
- 11:17 Gorzów Wlkp.: Koalicja Obywatelska apeluje o współpracę na rzecz szpitala
- 10:56 Lekarz apeluje o wsparcie dla idei pokoju wytchnień: całodobowa praca opiekunów trwa latami
- 10:35 Bydgoszcz: konflikt w szpitalu. Nagranie rozmowy dyrektora ze związkowcem odsłuchały tysiące osób
- 10:14 Kraków: będzie zmiana dyrektora w szpitalu im. Jana Pawła II?
- 09:53 Gliwice: czy Szpital Miejski otrzyma kontrakt na KOS-zawał?
- 09:32 Jest projekt nowelizacji ustawy o PRM: chodzi o trzyosobowe zespoły ratownictwa medycznego
- 1 Grożenie, że szpitale powiatowe zostaną zamknięte, to strachy na Lachy
- 2 Ministerstwo Zdrowia: e-skierowania pozwolą na lepsze wykorzystanie zasobów i monitorowanie kolejek
- 3 Resort zdrowia chce ulepszyć proces "przewidywania zła" u sprawców przestępstw. Czy to realne?
- 4 NFZ bogatszy o 900 mln zł, ale pacjenci tego nie odczują?
- 5 Lubelskie: szpitale powiatowe twierdzą, że nie sprostają ''spirali podwyżek"
- 6 Dzieci z ADHD leczymy inaczej niż w USA. Obawy wzbudza podawanie leku podobnego do amfetaminy
- 7 Emilewicz: kończymy prace nad projektem nowego Prawa zamówień publicznych
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych