Terapia genowa w leczeniu choroby Alzheimera? Myszom pomaga Terapię zastosowano u myszy na wczesnym etapie rozwoju choroby Alzheimera. Fot. archiwum

Dzięki dostarczeniu do komórek nerwowych genu PGC1-alfa za pomocą wektora wirusowego naukowcom udało się zatrzymać proces rozwoju choroby Alzheimera u myszy - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Naukowcy z Imperial College London podczas wcześniejszych analiz laboratoryjnych ustalili, że gen PGC1-alfa może zapobiegać powstawaniu charakterystycznych dla choroby Alzheimera blaszek amyloidu-beta w mózgu. Kontynuując badania, stworzyli oni zmodyfikowaną wersję lentiwirusa, który posłużył jako wektor dostarczający ów gen do komórek w mózgach myszy.

Wirus docierał do dwóch obszarów mózgu, które w pierwszej kolejności są narażone na powstawanie blaszek amyloidowych - kory i hipokampa. Kora mózgu odpowiada za pamięć długotrwałą, rozumowanie i nastrój. Zaburzenia w jej funkcjonowaniu mogą powodować objawy depresji oraz problemy z wykonywaniem rutynowych czynności, takich jak ubieranie się czy przyrządzanie dobrze znanych sobie potraw.

Uszkodzenia w obrębie hipokampa skutkują z kolei problemami z pamięcią krótkotrwałą oraz orientacją, co prowadzi do zapominania ostatnich wydarzeń, rozmów lub tego, co się jadło na śniadanie, a także trudności ze odnalezieniem drogi do domu.

Terapię zastosowano u myszy na wczesnym etapie rozwoju choroby Alzheimera, jeszcze przed powstaniem złogów amyloidowych.

Po czterech miesiącach leczoną grupę porównano z gryzoniami, u których nie zastosowano terapii. Okazało się, że w mózgach tych pierwszych występowało niewiele blaszek amyloidowych, podczas gdy w mózgach nieleczonych myszy ich nagromadzenie było bardzo wyraźne. Co więcej, myszy te radziły sobie podczas testów pamięciowych równie dobrze jak zdrowe gryzonie.

Po zastosowaniu terapii genowej nie zaobserwowano ubytku komórek nerwowych w obrębie hipokampa. Zmniejszyła się natomiast liczba komórek glejowych, które w czasie choroby Alzheimera mogą wytwarzać toksyczne substancje prozapalne, powodujące dalsze uszkodzenia neuronów.

Kodowane przez gen PGC1-alfa białko bierze udział w procesach metabolicznych, m.in. w metabolizmie cukrów i tłuszczów. Inne badania sugerują, że poziom tego białka może wzrastać w wyniku aktywności fizycznej lub działania resweratrolu (związku zawartego w czerwonym winie).

Naukowcy mają nadzieję, że ich praca przyczyni się do stworzenia nowych metod zapobiegania chorobie lub zatrzymywania jej na wczesnym etapie rozwoju.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH