Ten hormon zmniejsza ochotę na słodycze i alkohol - u myszy Myszy ze sztucznie podwyższonym poziomem FGF21piły mniej wody z alkoholem. Fot. archiwum

Naukowcy z Teksasu dowodzą, że wątroba produkuje hormon zmniejszający ochotę na słodycze i alkohol. Wykorzystanie tego mechanizmu może pomóc w leczeniu otyłości i alkoholizmu. Są dowody - na razie na myszach.

Wydzielanie hormonu, tak zwanego czynnika wzrostu fibroblastów 21, czyli FGF21, towarzyszy gwałtownym zmianom środowiska, wiąże się z poważnymi zmianami diety, czy wystawieniem organizmu na niską temperaturę. Wątroba produkuje go w zwiększonej ilości w odpowiedzi na spożycie węglowodanów. 

Najnowsze badania pokazały, że myszy ze sztucznie podwyższonym poziomem FGF21 odczuwają znacznie mniejszy, niż normalnie pociąg do słodzonej lub zaprawionej alkoholem wody. W ich organizmie spada przy tym poziom dopaminy.

Naukowcy twierdzą, że hormon produkowany w wątrobie, może kontrolować skłonność do słodyczy i alkoholu u ssaków. To daje szanse, że przyjmowanie FGF21 może wpłynąć na upodobania dietetyczne u ludzi, a nawet potencjalnie pomóc w terapii alkoholizmu - informuje rmf24.pl

Więcej: www.rmf24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH