Temperatura palenia kakaowca istotna dla zdrowotnych właściwości czekolady Temperatura palenia ziaren kakaowca istotna dla zdrowotnych właściwości czekolady. Fot.Archiwum

Badania naukowe coraz częściej wskazują  na korzystne dla zdrowia własności zawartych w gorzkiej czekoladzie substancji. Chodzi głównie o tzw. polifenole, które dzięki własnościom przeciwutleniającym mogą przeciwdziałać chorobom układu krążenia, zaburzeniom przemiany materii, procesom zapalnym, czy nawet chorobom nowotworowym.

Dotyczy to gorzkiej czekolady, zawierającej minimalne ilości cukru.

Badacze z Pennsylvania State University postanowili zweryfikować wcześniejsze twierdzenia o tym, że proces palenia ziaren kakaowca musi prowadzić do częściowego pozbawienia ich tych najcenniejszych składników. Zbadali wpływ konkretnych procedur palenia na zawartość między innymi polifenoli, substancji chemicznych wpływających na aromat, a także czynników blokujących aktywność istotnego enzymu, lipazy trzustkowej, które mogą pomóc ograniczyć ryzyko nadwagi. Lipaza trzustkowa rozkłada trójglicerydy do kwasów tłuszczowych, które wchłaniają się w układzie pokarmowych. Osłabienie aktywności tego enzymu ogranicza gromadzenie tłuszczu.

Wyniki eksperymentów pokazały, że przy paleniu w temperaturze poniżej 150 stopni Celsjusza, maleje całkowita ilość fenoli, a także epikatechiny i drobniejszych cząsteczek proantocyjanidów. Palenie w temperaturze od 150 stopni C. wzwyż zwiększa z kolei ilość zachowanych katechin i większych proantocyjanidów, które silniej ograniczają aktywność lipazy trzustkowej. Jeszcze większą skuteczność blokowania lipazy zauważono po paleniu ziarna w temperaturze 170 stopni C. Zwiększenie ilości korzystnych związków aromatycznych obserwowano przy paleniu ziarna od temperatury 100 stopni C., aż do 170 stopni, przy której zaczynały się już tworzyć związki źle wpływające na aromat.

- Wyniki naszych badań pokazują, że jeśli bierzemy pod uwagę konkretne polifenole, to okazuje się, że proces palenia może zmniejszyć zawartość jednych i równocześnie zwiększyć ilość innych - mówi szef grupy badawczej, prof. Joshua Lambert.

Czytaj: www.rmf24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.