Tauryna chroni przed zwłóknieniem wątroby Zwłóknienie często prowadzi do raka wątroby.

Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi (Chiny) wyjaśnił, w jaki sposób naturalny aminokwas - tauryna - chroni wątrobę przed zwłóknieniem.

Wątroba ma naturalną zdolność do regeneracji, jednak w ograniczonym stopniu. Zarówno proces zapalny, jak i nadużywanie alkoholu mogą doprowadzić do zwłóknienia tego narządu. Aktywne komórki zastępuje tkanka łączna, wątroba robi się mała i twarda, a pacjent czuje się coraz gorzej. W 25–40 procentach przypadków z czasem może dojść do marskości wątroby.

Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi (Chiny) na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie, czyli zaprogramowanemu „samobójstwu” komórek gwiaździstych.

Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże. Niektóre ssaki, np. koty, nie potrafią wytwarzać tauryny.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH