Szpinak pomaga osobom z wysokim ciśnieniem?

Amerykańscy badacze twierdzą, iż tylakoidy występujące w ekstrakcie ze szpinaku spowalniają trawienie tłuszczów, dzięki czemu na dłużej zapewniają uczucie sytości po posiłku. Mogą być też przydatne dla osób z wysokim ciśnieniem.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Luizjana wykazali, że ekstrakt ze szpinaku przedłuża uczucie sytości. Wszystko dlatego, że zawarte w nim tylakoidy - struktury wchodzące w skład budowy chloroplastów – sprzyjają wydzielaniu hormonów sytości, które prowadzą do spowolnienia procesu trawienia tłuszczów i zmniejszenia ochoty na małe co nieco.

Ekstrakt ze szpinaku podwyższał poziom glukozy oraz redukował uczucie głodu i pragnienie podjadania do ponad 2 godzin po posiłku. U mężczyzn wywoływał też lekką tendencję do ograniczenia ilości spożywanych kalorii podczas kolacji.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

 

 

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH