Szczepienie bydła może chronić ludzi przed E.coli

Szczepiąc bydło, można zmniejszyć zagrożenie, jakim są przenoszone przez nie chorobotwórcze bakterie - informuje internetowa wersja pisma "Vaccine".

Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy należy do normalnej flory naszego jelita - podobnie jak w przypadku innych ssaków. Są jednak chorobotwórcze szczepy E. coli, które mogą spowodować nawet śmierć. Mniej niebezpieczne szczepy, wytwarzając toksyny powodują na przykład tak zwaną "biegunkę podróżników".

Często zakażenie następuje po wypiciu zanieczyszczonej wody. Ogółem E. Coli powoduje co roku około 600 milionów zatruć i 700 000 zgonów na całym świecie - głównie wśród małych dzieci.

Najgorszą reputację ma odkryty w roku 1982 szczep O157:H7, który wywołuje krwotoczne zapalenie okrężnicy, objawiające się krwistą biegunką, a także uszkadzający nerki zespół hemolityczno - mocznicowy (HUS). Najczęstszym źródłem zakażenia jest niedogotowana bądź niedopieczona wołowina (na przykład hamburgery) oraz surowe mleko - jak widać, chodzi o bakterie występujące u bydła.

Przeprowadzone na dużą skalę (17 tys. sztuk bydła) badania zespołu prof. Davida Rentera z Kansas State University wykazały, że podając krowom i bykom odpowiednią szczepionkę można co najmniej o połowę ograniczyć występowanie szczepu O157:H7 w ich jelitach.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH