Syrop kukurydziany "karmi" raka jelita grubego u myszy. Lista produktów z jego zawartością jest bardzo długa Syrop kukurydziany dodawany jest do ciastek, dżemów, jogurtów, ketchupów, konserw (na przykład rybnych), lodów, napojów, sałatek, słodyczy, sosów, a nawet napojów alkoholowych i pieczywa Fot. Archiwum

Zawierający dużo fruktozy, wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy pobudza rozwój guzów jelita grubego u myszy - informuje "Science".

Mający postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy syrop kukurydziany, inaczej syrop glukozowo-fruktozowy, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na liczne zalety natury technologicznej. Można go stosować bez uprzedniego rozpuszczania, ma niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji i nie rozwijają się w nim bakterie.

Kukurydzę przetwarza się na skrobię, z kolei skrobię - na syrop, zawierający około 55 proc. glukozy, 42 proc. fruktozy i około 3 proc. innych cukrów. Wytworzenie syropu jest znacznie tańsze, niż białego cukru z buraków czy trzciny cukrowej.

Syrop kukurydziany dodawany jest do ciastek, dżemów, jogurtów, ketchupów, konserw (na przykład rybnych), lodów, napojów, sałatek, słodyczy, sosów, a nawet napojów alkoholowych i pieczywa (w tym ostatnim przypadku zapobiega czerstwieniu). Innymi słowy, obecność syropu glukozowo-fruktozowego wskazuje na żywność wysoko przetworzoną.

W ostatnich dekadach znacznie wzrosła w USA konsumpcja gazowanych i niegazowanych napojów oraz soków słodzonych syropem kukurydzianym. W tym samym czasie wśród młodych dorosłych i osób w średnim wieku rozpowszechniły się otyłość, zespół metaboliczny oraz rak jelita grubego. Jak sugerują badania obserwacyjne, u osób, które jedzą więcej słodzonych pokarmów oraz wśród otyłych wyższe jest ryzyko raka jelita grubego.

Badania na myszach przeprowadzili naukowcy z Weill Cornell Medicine oraz NewYork-Presbyterian Hospital. Przez 8-9 tygodni każdego dnia wtryskiwali im do pyszczków porcję syropu glukozowo-fruktozowego odpowiadającą w przeliczeniu porcji spożywanej codziennie przez co drugiego Amerykanina. W efekcie u myszy z predyspozycją do raka jelita grubego pojawiały się większe guzy, niż u myszy, którym syropu nie podawano. Zastosowana dawka nie spowodowała natomiast u gryzoni otyłości ani zespołu metabolicznego.

Używając znakowanej izotopowo glukozy i fruktozy naukowcy wykazali, że guzy okrężnicy łatwo wychwytują oba cukry. Enzym o nazwie ketoheksokinaza (KHK) zmienia fruktozę w fruktozo-1-fosforan, co ułatwia nowotworowi wykorzystanie glukozy do pozyskiwania energii. Sprzyja to również wytwarzaniu tłuszczów niezbędnych do wzrostu guzów. Zarówno tłuszcze, jak i fruktozo-1-fosforan sprzyjają większemu wzrostowi guza. Ponieważ wstępne badania nad wpływem białego cukru (sacharozy) wskazują na podobny stopień ekspozycji jelit na glukozę i fruktozę - badacze spekulują, że sacharoza może również pobudzać wzrost guza.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.