Naukowcy z Washington University School of Medicine w St Louis odkryli występującą w wątrobie substancję podobną do lecytyny, która pomaga w metabolizowaniu tłuszczów i glukozy - informuje serwis "EurekAlert".

Substancja wiąże się tam z białkiem PPAR-alfa, co pozwala PPAR-alfa regulować metabolizm tłuszczów.

Autorzy badań mają nadzieję, że w przyszłości możliwe będzie wykorzystanie podawanych jako suplementy pochodnych lecytyny do kontroli poziomu lipidów we krwi oraz zapobiegania chorobom takim jak cukrzyca, nadciśnienie i choroby serca. Obecnie do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów stosuje się fibraty, aktywujące PPAR-alfa.

Lecytyna to mieszanina związków organicznych - fosfatydylocholin. Duże ilości lecytyny zawiera białko jaj. Występuje ona także w soi, ziarnach zbóż, rybach, fasoli, drożdżach i orzeszkach ziemnych. Lecytyna stosowana jako dodatek do żywności w celu poprawienia smaku bądź konsystencji jest najczęściej otrzymywana z soi. Dodaje się ją między innymi do margaryny, majonezu, czekolady i wypieków.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH