Stewia - cudowna, czy trująca roślina?

Czy stewia jest zdrowszą alternatywą dla cukru czy kolejnym szkodliwy dodatkiem do żywności?

Stewia to pochodząca z Ameryki Środkowej roślina z rodzaju astrowatych. Wytwarzany z jej liści ekstrakt smakuje podobnie jak cukier, jest jednak znacznie mniej kaloryczny i bardziej słodki.

Zwolennicy ekstraktu ze stewii twierdzą, że zawarte w nim stewiozydy stanowią doskonałą, niskokaloryczną alternatywę dla sacharozy czy fruktozy. Ich zdaniem stewia nie tylko pozwala cieszyć się słodkim smakiem potraw bez pochłaniania setek kalorii, ale też obniża ciśnienie, a także ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Sceptycy są jednak ostrożni, np. większość krajów Unii Europejskiej nie dopuściła jeszcze stewii do użytku spożywczego, tłumacząc to niewystarczającą ilością badań. Niepokój budzą np. rzekome właściwości poronne tej rośliny, czy jej szkodliwy wpływ na wątrobę. W zeszłym roku Francja zdecydowała się na dwuletni okres próbny, podczas którego słodziki na bazie stewii zostały tam dopuszczone do użytku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH