Spożywanie grillowanych i smażonych potraw grozi demencją?

Naukowcy z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku wykazali w badaniach przedstawionych na łamach Proceedings of the National Academy of Sciences, że nieodpowiednia dieta niszczy mózg, a takie dania, jak pieczona karkówka, grillowany boczek i smażona kiełbasa, sprzyjają demencji.

Podczas pieczenia, grillowania i smażenia zachodzi proces glikacji, zwany również reakcją Maillarda. Powoduje on, że produkty żywnościowe mają wysokie stężenie AGE (Advanced Glycation End Products) - substancji, która posądzana jest m.in. o wywoływanie cukrzycy typu 2. Dlatego lekarze odradzają diabetykom jedzenie dań smażonych i grillowanych, które ze względu na dużą zawartość AGE sprzyjają hiperglikemii - informuje dziennik.pl

Naukowcy postanowili sprawdzić, jak AGE działa na mózg. W tym celu przeprowadzili eksperyment na myszach - żywili je produktami poddawanymi obróbce w wysokiej temperaturze (stężenie AGE w żywności wzrasta wraz z wydłużeniem czasu obróbki termicznej i zwiększeniem temperatury). Okazało się, że w mózgu gryzoni gromadziły się niebezpieczne ilości wadliwego białka, wpływające na zaburzenia poznawcze i sprzyjające rozwojowi demencji. 

Więcej: www.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH