Słodycze i fast foody sprzyjają rozwojowi raka

Wyniki badań naukowców z Edinburgh University`s School of Molecular po raz pierwszy dowodzą w sposób jednoznaczny, że dieta wpływa na rozwój raka jelita grubego w równym stopniu jak brak aktywności fizycznej czy palenie tytoniu.

Uczeni zaobserwowali, że osoby, które jedzą dużo cukru i tłuszczu (nasyconych kwasów tłuszczowych), są bardziej zagrożone nowotworem.

Aby dojść do tych wniosków (badania opublikowano w "European Journal of Cancer Prevention"), naukowcy sprawdzili ponad 170 różnych produktów spożywczych, w tym warzywa i ryby, jak również czekoladę i chipsy. Zwracają uwagę na fakt, że ich ustalenia powinny być poważną przestrogą dla mieszkańców państw rozwiniętych, którzy mają dietę obfitującą w produkty słodkie oraz tłuste.

Więcej: www.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH