Składniki yerba mate pomocne w walce z rakiem jelita grubego?

Zawarte w popularnej yerba mate substancje wywołują obumieranie komórek raka jelita grubego - informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

Jak podaje serwis Nauka w Polsce PAP, yerba mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego(Ilex paraguariensis), stosowane do przygotowywania naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii) a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie. Dostępne są również w Polsce.

Naukowcy z University of Illinois (USA) wykazali, że zmienione nowotworowo komórki ludzkiego jelita grubego obumierają pod wpływem bioaktywnych składników zawartych w naparze z yerba mate. Chodzi głównie o pochodne kwasu kawoilochinowego (CQA), które nie tylko zwalczały komórki raka, ale i łagodziły procesy zapalne.

Obumieranie komórek raka wynikało z uaktywnienia w nich procesu apoptozy - zaprogramowanej śmierci, która w normalnych warunkach nie dopuszcza do zbyt dużego rozrostu tkanek. Kluczowe znaczenie miała w tym przypadku niszcząca działalność dwóch enzymów: kaspazy-3 i kaspazy-8.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH