Składniki jadu tarantuli podstawą nowych leków przeciwbólowych? Składniki zawarte w jadzie tarantuli doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu Fot. Archiwum RZ

Specjaliści z Uniwersytetu Queensland dowodzą, że pojedyncze składniki zawarte w jadzie tarantuli doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu i mogą stać się poszukiwanymi lekami.

Naukowcy skupili się na jadzie ptasznika Thrixopelma pruriens. Obecny jest w nim peptyd ProTX-II, który selektywnie dokleja się do receptorów bólu, tym samym blokując jego działanie - informuje rp.pl

Badacze przypuszczają, że składnik jadu pająka blokuje tzw. kanał jonowy Nav 1.7 odpowiedzialny za transport jonów sodu we włóknach nerwowych. W efekcie komórki tracą możliwość przesyłania informacji o bólu.

Więcej: www.rp.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH