Selen w diecie zmniejsza ryzyko raka pęcherza

Selen - jeden z powszechnie występujących pierwiastków może chronić przed rakiem pęcherza moczowego - informują naukowcy na łamach pisma Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.

Selen jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który jest przez nasz organizm wbudowywany do około 25 białek - tzw. selenoprotein. Większość z nich to enzymy o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty), które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez produkty uboczne metabolizmu tlenowego.

Głównym źródłem selenu w diecie są warzywa i zboża hodowane na glebach bogatych w selen, mięso zwierząt karmionych roślinami z takich gleb i produkty wzbogacane w selen. Najczęściej są to pszenica, brązowy ryż, owies, pestki dyni, a także drób, półtłuste mleko, chude mięso i ryby.

Núria Malats wraz z zespołem ze Spanish National Cancer Research Center przeanalizowała dane z 7 wcześniejszych prac i oceniła wpływ poziomu selenu badanego w surowicy krwi i paznokciach stóp z ryzykiem zachorowania na raka pęcherza. Badania dotyczyły głównie Amerykanów, Belgów i Finów i Holendrów.

Naukowcy zaobserwowali znaczące ochronne działanie selenu zwłaszcza u kobiet. Generalnie obliczono, że wyższy poziom selenu obniża ryzyko raka pęcherza o 39 proc. Autorzy pracy podkreślają, że chociaż ich wyniki wskazują na korzystne działanie spożywania dużych ilości selenu, ustanowienie nowych wytycznych wymaga dalszych pogłębionych badań.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH