SGGW stworzy centrum badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania W centrum stworzonym przez SGGW prowadzone badania nt. wpływu mechanizmów metabolicznych na zdrowie człowieka, zwłaszcza w kontekście żywności. Fot. Archiwum

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za 33 mln zł utworzy nowoczesne centrum badające bezpieczną żywność. Pieniądze trafią na uczelnię w ramach Regionalnego Programu Województwa Mazowieckiego 2014-2020.

Głównym zadaniem centrum będzie opracowywanie innowacyjnych metod produkcji bezpiecznej żywności oraz szukanie takich sposobów jej wytwarzania, by zużyć jak najmniej energii i wody przy jednoczesnym zminimalizowaniu powstawania produktów ubocznych.

Ponadto będą prowadzone badania nt. wpływu mechanizmów metabolicznych na zdrowie człowieka, zwłaszcza w kontekście żywności.

Jak podaje Życie Warszawy, tworzone przez SGGW centrum ma być także wsparciem dla biznesu w opracowywaniu oraz wdrażaniu produktów i usług na rynku rolno-spożywczym, szczególnie na rynku mięsa, mleka, przetwórstwa warzyw i owoców, a także piekarskim czy sektora napojów.

Centrum ma być wyposażane w sprzęt w roku 2019; wcześniej ruszą prace budowlane.

Więcej: www.zw.com.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH