Ryby w diecie małych dzieci mogą zmniejszać ryzyko astmy

Dzieci, które jedzą ryby przed dziewiątym miesiącem życia, są mniej narażone na astmę alergiczną w przyszłości - wynika ze szwedzkich badań.

Zespół dr Emmy Goksor z Uniwersytetu w Goeteborgu (Szwecja) przeanalizował dane zebrane w 4,171 tys. losowo wybranych rodzinach, gdy dziecko było w wieku: sześciu miesięcy, roku oraz 4,5 roku - informuje portal PAP-Nauka w Polsce.

Porównując dane dotyczące dzieci ze świstami oddechowymi z danymi ich rówieśników naukowcy wyliczyli, że włączenie ryb do diety malucha przed 9 miesiącem życia o 40 proc. zmniejszało ryzyko nawracających epizodów świszczącego oddechu w wieku 4,5 lat.

Badacze zaobserwowali też, że dzieci leczone szerokim spektrum antybiotyków w pierwszym tygodniu życia były dwukrotnie bardziej narażone na nawracające świsty oddechowe w wieku 4,5 lat.

Naukowcy wyliczyli ponadto, że zażywanie paracetamolu przez matkę w czasie ciąży zwiększało ryzyko objawów astmy u dziecka o 60 proc. Efekt ten był bardziej widoczny w grupie ze świstami, które miały wiele przyczyn.

Jak zaznacza dr Goksor, wyniki jej zespołu jasno wskazują, że ryby w diecie chronią przed wystąpieniem świstów w wieku przedszkolnym. Objawy te są natomiast częstsze u dzieci, które leczono antybiotykiem w pierwszym tygodniu życia i których matki stosowały w ciąży paracetamol.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH