Ryby koją nerwy ciężarnych

Wystarczy do codziennej diety włączyć ryby i owoce morza, żeby obniżyć poziom stresu w 32. tygodniu ciąży. Stres zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i urodzenia dziecka z niską wagą.

Do tych wniosków doszli naukowcy z Bristol University oraz Federal University of Rio de Janeiro (publikuje je "Plos ONE"), którzy przyjrzeli się nawykom żywieniowym, stylowi życia i zdrowiu aż 9500 kobiet w ciąży. Zaobserwowali oni, że panie, które nie jadły ryb ani owoców morza, były o 53 proc. bardziej zagrożone wysokim poziomem stresu w 32. tygodniu ciąży niż panie, która jadły je regularnie.

Aby temu zapobiec, wystarczą dwie porcje białej ryby lub jedna tłustej ryby tygodniowo. Należy jednak unikać niektórych gatunków ryb, tj. miecznik czy tuńczyk, bo mogą zawierać dużo rtęci. Kobietom w ciąży poleca się łososia, makrelę, sardynki, okonia.

Więcej: www.dziennik.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH