Zakrojone na szeroką skalę badania potwierdzają, że zwiększone spożycie ryb, zwłaszcza tłustych, przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - informuje American Journal of Clinical Nutrition.

Od pewnego czasu naukowcy badają związek nawyków żywieniowych z ryzykiem demencji. Interesuje ich zwłaszcza to, czy spożycie ryb może opóźnić demencję i złagodzić jej przebieg. Tłuste ryby morskie są bogate w kwasy omega-3, które - jak wykazały badania - mogą chronić umysł przed otępieniem. Odwrotny efekt, tj. pogorszenie sprawności poznawczych, może być z kolei wynikiem nadmiernego spożycia mięsa.

By sprawdzić, w jaki sposób konsumpcja ryb i mięsa wpływa na ryzyko demencji międzynarodowy zespół naukowców analizował dane na temat około 15 tys. mieszkańców Chin, Indii, Kuby, Dominikany, Wenezueli, Meksyku i Peru. W badaniu wzięły udział osoby, które ukończyły 65 lat.

We wszystkich krajach - z wyjątkiem Indii - zaobserwowano, że zwiększone spożycie ryb było związane z mniejszą liczbą osób cierpiących na demencję. Naukowcom nie udało się jednak ustalić jednoznacznie tego, czy konsumpcja mięsa może mieć negatywny wpływ na zdolności poznawcze.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH