Naukowcy z USA na łamach pisma Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention informują, że suplementacja diety kwasami tłuszczowymi omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle przeprowadzili ankietę na temat suplementacji diety wśród 35 tys. 16 kobiet po menopauzie, które nigdy nie chorowały na raka piersi. Stan zdrowia uczestniczek kontrolowano przez 6 lat, podczas trwania projektu zdiagnozowano 880 przypadków raka piersi.

Na podstawie danych z ankiet i badań naukowcy stwierdzili, że regularne uzupełnianie diety rybim tłuszczem o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) zmniejsza ryzyko zachorowania na najczęściej występujący złośliwy rodzaj raka piersi – nowotwór kanalikowy aż o 32 proc. Przyjmowanie innych suplementów diety, w tym środków łagodzących objawy menopauzy nie wpływało na ryzyko zachorowania na raka.

Zdaniem naukowców ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędna do zapewnienia takiego efektu jest wyższa, niż zazwyczaj dostarczana z dietą - stąd niezbędna jest suplementacja.

Autorzy badań podkreślają, że jest jeszcze zbyt wcześnie aby na podstawie jednej pracy rekomendować uzupełnianie diety preparatami z rybiego tłuszczu; wyniki te wymagają dalszej analizy i kolejnych szczegółowych badań. Są jednak bardzo obiecujące.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH