Brytyjscy uczeni z University College London twierdzą, że dieta bogata w przeciwutleniacze (związki zwalczające tzw. wolne rodniki) nie przedłuża życia nicieniom, na których prowadzili badania. Wyniki pracy publikuje pismo

Obala to teorię, według której już pół wieku temu zakładano, że komórki są niszczone przez bardzo reaktywne cząsteczki - wolne rodniki - co prowadzi do starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze miały rozbrajać te minibomby i zapobiegać zniszczeniom w tkankach.

Prace na nicieniach przynoszą uczonym bardzo dużo informacji na temat tego, jak funkcjonuje ludzkie ciało. Pomimo że zwierzątka te są nam ewolucyjnie dalekie, podstawowe mechanizmy są bardzo podobne do tych, jakimi rządzi się nasze ciało. Nicienie mają wiele genów wspólnych z ludzkimi, ale ich długość życia mierzy się w dniach, a nie latach, co pozwala na szybkie rejestrowanie wszelkich zmian.

Uczeni za pomocą inżynierii genetycznej zmienili komórki nicieni tak, że potrafiły one wyłapywać wolne rodniki. To powinno im dać przewagę w długości życia nad zwykłymi nicieniami. Ale robaki żyły tyle samo.

- Działanie wolnych rodników nie jest jedną, uniwersalną przyczyną starzenia się. Mechanizmy tego zjawiska muszą być inne. Jakie? Tego wciąż nie wiadomo - mówią autorzy pracy.

Oczywiście odpowiednia dieta chroni nas przed chorobami, takimi jak: nowotwory, cukrzyca czy osteoporoza. Ale naukowcy nie mają niezbitego dowodu na to, że jedzenie bogate w przeciwutleniacze może spowolnić proces starzenia się organizmu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH