Przyjmowanie w dużych ilościach antyoksydantów może zamiast wzmocnić organizm, skrócić życie. Przeciwutleniacze bowiem chronią komórki przed uszkodzeniami - sugerują naukowcy.

Reakcja organizmu na szkodliwe czynniki, np. promieniowanie UV, łączona była jednoznacznie z nowotworami i innymi schorzeniami. Teraz wiadomo też, że narażanie się na ograniczone działanie utleniaczy... broni organizm przed ich szkodliwymi dawkami i w efekcie przedłuża życie.

Badania prof. Trey Ideker - szefa Wydziału Genetyki w University of California w San Diego,  wykazały, że oksydanty w procesie ochrony komórek przed uszkodzeniami były niedoceniane.

Powszechne przekonanie o szkodliwości oksydantów zburzyli jako pierwsi badacze z Chile. Ustalili, że osoby regularnie dbające o kondycję fizyczną nie powinny łykać pastylek z witaminami C i E. Bo te przeciwutleniacze redukują oksydanty, mające ważny wpływ na przetwarzanie glukozy przez insulinę. W efekcie u trenujących mogły występować objawy cukrzycy typu 2.

Molekuły ROS (reaktywne odmiany tlenowe) to pozostałości w organizmie po zmetabolizowaniu w energię tlenu, którym oddychamy. Na grupę utleniaczy ROS składają się: jony tlenu, wolne rodniki i nadtlenki. Podczas np. naświetlania promieniami ultrafioletowymi, przegrzania ciała, wystawienia na szkodliwe czynniki chemiczne poziom ROS w organizmie ludzkim dramatycznie rośnie. W efekcie może dochodzić do uszkodzeń komórek, DNA, RNA oraz białek. To wszystko nazywane jest stresem oksydacyjnym organizmu.

Ideker wraz z z innym naukowcem - Ryanem Kellym badali sposoby, w jaki komórki radzą sobie z nadtlenkiem wodoru, najbardziej niebezpiecznym z utleniaczy. Badaczom udało się odkryć (przez redukcję z 5 tys. genów) czynnik o kodzie Mga2, który jest odpowiedzialny za przetwarzanie na bezpieczne składniki nadtlenku wodoru w komórce. Odkrycie Idikera i Kelly'ego może też tłumaczyć wyniki wcześniejszych ustaleń, że jadanie mniej powoduje de facto wzrost poziomu utleniaczy ROS, co prowadzi do łatwiejszego radzenia sobie organizmu z dużymi, szkodliwymi dawkami oksydantów. Studia Amerykanów potwierdzają też sugestie, że ograniczenia kaloryczności spożywanych posiłków mogą u niektórych gatunków prowadzić do wydłużenia życia.

Ideker zauważa, że reakcja organizmu na stały stres oksydacyjny jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za długość życia i efektem restrykcji kalorycznych w pożywieniu.
Naukowcy sugerują, że uszkodzenia komórek, za które obarczano winą ROS, to może być skutek, a nie przyczyna starzenia się organizmów.

Wkrótce więc może się okazać, że rola modnych antyoksydantów jest przesadzona i przyjmowanie suplementów witaminowych z przeciwutleniaczami, stosowanie specjalnych diet zwalczających tzw. wolne rodniki w nadmiarze, czyni więcej szkód niż pożytku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.